Youssou N’Dour en Koen Vanmechelen lanceren Wild Gene Festival op LABIOMISTA

GENK – Op 1 augustus 2025 bundelen muzikale legende Youssou N’Dour en kunstenaar Koen Vanmechelen hun krachten voor de allereerste editie van het Wild Gene Festival op LABIOMISTA in Genk. Voor de eerste editie brengt het eendaagse festival live muziek, beeldende kunst en ontmoeting samen in een uniek artistiek feest. Twee visionaire stemmen – elk op hun manier pleitbezorger van diversiteit – nodigen het publiek uit om die diversiteit te beleven als een vitale kracht: voelbaar, verbindend en deelbaar.
Centraal staat een uitzonderlijke co-creatie: terwijl Youssou N’Dour en zijn band Le Super Étoile de Dakar het publiek onderdompelen in ritme en klank, vertaalt Koen Vanmechelen die energie live op canvas – laag na laag – in een monumentaal schilderij van negen meter breed. De gerenommeerde BBC-journaliste Kirsty Wark leidt het publiek door deze unieke ervaring. De Zimbabwaanse artieste Hope Masike, ook wel de Queen van de mbira genoemd, vervolledigt de line-up met haar krachtige mix van traditionele duimpiano, jazz en gospel. Daarnaast deelt sociale ondernemer en changemaker Chido Govera haar inspirerende verhaal. Govera werd onlangs nog in Washington D.C. bekroond met een prestigieuze award van National Geographic voor haar werk rond Voedselduurzaamheid en gemeenschapsontwikkeling.

Wild Gene Festival verbindt werelden in Genk.
Het festival verbeeldt de essentie van Wild Gene, het jaarthema van LABIOMISTA: “In een wereld die snakt naar creativiteit en hoop, is het wilde gen die innerlijke kracht die ons verbindt én beweegt,” zegt Vanmechelen. “Het geeft ruimte aan persoonlijke vrijheid en collectief respect.”
Het idee is ontstaan uit de ontmoeting tussen twee kunstenaars met een gedeelde overtuiging: dat kunst en muziek mensen kan samenbrengen in vreugde, respect en openheid. Het festival wortelt in Vanmechelens Cosmopolitan Renaissance – een visie waarin kunst, wetenschap en bioculturele diversiteit samenvloeien – én in N’Dours nieuwste album Éclairer le Monde (Verlicht de Wereld), een muzikale oproep tot rechtvaardigheid en verbondenheid.
“Wild Gene Festival is geboren uit de kracht van kunst om mensen te verenigen,” aldus Youssou N’Dour. “Op 1 augustus vloeien onze stemmen samen met die van anderen. Samen willen we de wereld uitnodigen om diversiteit te vieren – met respect, vreugde en openheid, elk vanuit zijn eigen taal.”
Meer info via https://www.wildgenefestival.com/
LABIOMISTA: een levend kunstwerk als podium
Het festival vindt plaats op LABIOMISTA in Genk – de meest diverse stad van Vlaanderen – op het snijvlak van natuur en stad, verleden en toekomst. Het terrein is zelf een levend kunstwerk, waar identiteit, biodiversiteit en culturele kruisbestuiving centraal staan. “LABIOMISTA geeft op experimentele wijze mijn visie op natuur, maatschappij en leven weer, en evolueert samen met mijn werk. Het is het levende bewijs dat elk organisme – mens, dier, plant – op zoek is naar verbinding met een ander. Zonder die ontmoeting is er geen evolutie." – Koen Vanmechelen
Gebouwd op de fundamenten van het mijnverleden en de voormalige Zoo van Zwartberg in Genk, evolueert een project dat je meeneemt in de unieke visie van kunstenaar Koen Vanmechelen. In dit 24 hectare openluchtpark worden bezoekers ondergedompeld in een levend kunstwerk dat thema’s als identiteit, vruchtbaarheid en bioculturele diversiteit tastbaar maakt. LABIOMISTA is een samenwerking tussen Vanmechelen en de stad Genk, en is tegelijk een artistiek experiment en maatschappelijk statement. Met een mix van levende kunstwerken, installaties en architectuur zet het park aan tot reflectie over universele vraagstukken zoals diversiteit, mensenrechten en samenleven. Als broedplaats voor nieuwe ideeën, creaties en verbindingen, schept LABIOMISTA ook nieuw leven. Het project inspireert en bevrucht de omgeving met energie en initiatief op tal van culturele, sociale & economische domeinen. Zo ontstaat een diepgaande en unieke kruisbestuiving tussen kunstenaar en stad, mens en maatschappij.
Nomadland, de food- en communityplek naast LABIOMISTA, vormt samen met de aangrenzende straat het sociale hart van het festival. Hier ontmoeten smaken, verhalen en mensen elkaar. Tijdens het festival wordt ook voor het eerst het Wild Gene-bier getapt: een kosmopolitisch bier, gebrouwen ter ere van 30 jaar Cosmopolitan Chicken Project – Vanmechelens iconisch kunstproject over diversiteit, migratie en kruisbestuiving.
Een open uitnodiging
Aan de basis van het Wild Gene Festival ligt de generositeit van twee kunstenaars die samen een nieuw, creatief project lanceren rond verbinding, creativiteit en uitwisseling. "Hoewel het Wild Gene Festival in de eerste plaats vertrekt vanuit onze communities, reserveren we ook een heel aantal gratis tickets voor anderen die zich aangesproken voelen door het idee van Wild Gene en wat dit festival in beweging wil zetten.” Een ticket is verplicht om toegang te krijgen tot het festival. De capaciteit van LABIOMISTA is beperkt. Tickets zijn gratis verkrijgbaar zolang de voorraad strekt via www.wildgenefestival.com.
Youssou N'Dour
Youssou N'Dour (°1959, Dakar) wordt beschouwd als een van de invloedrijkste artiesten van het Afrikaanse continent. Hij groeide op in een griot-familie—dragers van de orale traditie—en stond al op jonge leeftijd op het podium. In de jaren ’70 brak hij door met de legendarische band Étoile de Dakar, waarmee hij het genre mbalax op de kaart zette: een dynamische mix van traditionele Senegalese ritmes, jazz, soul en pop.
Wereldwijde bekendheid verwierf hij in de jaren ’80 via samenwerkingen met onder andere Peter Gabriel, Paul Simon en Sting. Zijn duet 7 Seconds met Neneh Cherry uit 1994 is uitgegroeid tot een wereldwijde klassieker. In 2004 won hij een Grammy voor het album Egypt, een muzikale ode aan het soefisme in Senegal.
Naast zijn muzikale carrière is N'Dour ook politiek en sociaal actief. Als voormalig minister van Toerisme en Cultuur in Senegal zet hij zich in voor ontwikkeling, digitale connectiviteit (Joko Project), en microfinanciering (Birima). Hij werkte met de VN, UNICEF en Amnesty International en blijft wereldwijd optreden en inspireren.
In 2025 bracht hij het album Éclairer Le Monde uit, een hedendaagse herinterpretatie van zijn muzikale roots. Zijn werk overstijgt genres en grenzen en belichaamt een krachtige culturele stem in de internationale dialoog.
Koen Vanmechelen
Koen Vanmechelen (°1965) is een internationaal gerenommeerd kunstenaar wiens praktijk zich afspeelt op het raakvlak van kunst, wetenschap, filosofie en gemeenschap. Zijn werk is diepgeworteld in een onderzoekende houding rond identiteit, diversiteit en mensenrechten. Vanmechelen staat bekend om zijn transdisciplinaire projecten die wereldwijd worden uitgerold en samenwerking stimuleren. Via initiatieven als het Cosmopolitan Chicken Project en de Open University of Diversity brengt hij mensen, ideeën en disciplines samen, met als doel nieuwe inzichten en maatschappelijke verandering te bewerkstelligen.
Zijn werk werd bekroond met onder andere een eredoctoraat (UHasselt), de Golden Nica Hybrid Art Award (Linz) en de Global Artist’s Award (Venetië). Zijn kunstwerken zijn te zien in prestigieuze musea zoals de Uffizi (Firenze), het V&A Museum (Londen), ZKM (Karlsruhe), en op talrijke biënnales wereldwijd, waaronder Venetië, Havana, Dakar en dOCUMENTA (13).
Vanmechelen is een veelgevraagd spreker en was onder meer te gast op het World Economic Forum en TED-conferenties. Zijn kunstpraktijk staat in het teken van verbinding, dialoog en evolutie—een filosofie die ook aan de basis ligt van LABIOMISTA.
Noot aan de pers:
Alle tickets waren in een mum van tijd gereserveerd. Er zijn echter nog een paar tickets beschikbaar voor pers.
Koen Vanmechelen is verder ook beschikbaar voor interviews.
Graag een seintje bij interesse!
Marlies Neerinck